Web Uygulaması Güvenlik Duvarı

Ne oldu?

Web Uygulaması Güvenlik Duvarı (WAF), HTTP/HTTPS/SOAP/XML/Web Hizmetleri üzerinde ayrıntılı paket denetimi sağlayan ve kötü niyetli istekleri engellemek için kullanılan bir güvenlik duvarı teknolojisidir. WAF, kullanıcı ile web sunucusu arasında, web sitesine veya web uygulamasına giden ve gelen anormal trafiği önlemek için veri paketlerini izleyen, filtreleyen ve engelleyen bir güvenlik duvarı teknolojisidir. Bir veya daha fazla web sitesinin veya web uygulamasının önünde konumlandırılır ve genellikle bir ters proxy aracılığıyla dağıtılır.

Özelleştirilmiş kontrollerle bir Web Uygulaması Güvenlik Duvarı (WAF), geleneksel ağ güvenlik duvarlarının ve alternatif saldırı tespit sistemlerinin (IDS’ler) ve saldırı önleme sistemlerinin (IPS’ler) tespit edemediği en tehlikeli güvenlik açıklarından bazılarını tespit edebilir ve önleyebilir.


Nasıl çalışır?

Bir Web Uygulaması Güvenlik Duvarı (WAF), istemci tarafından gelen isteği tanımlamak için birçok kural uygulayarak HTTP isteklerini inceler. Ana görev GET ve POST isteklerini incelemektir. GET istekleri sunucudan veri almak için kullanılırken, POST istekleri sunucuya veri göndermek için kullanılır. Web Application Firewall (WAF); İnternet üzerinden hizmet veren firmalar için oldukça önemlidir. Çünkü veri sızıntısını önlemeye yardımcı olur, web uygulamaları tarafından erişilebilen arka uç veritabanlarında kredi kartı verileri ve müşteri kayıtları gibi birçok hassas veriyi depolar. Siber zorbalar, ilgili verilere erişim sağlamak için genellikle bu uygulamaları hedef alır.

Ayrıca bulutta barındırılan bir Web Uygulaması Güvenlik Duvarı (WAF), dahil olduğu web tabanlı uygulamanın kaynak koduna erişmeden savunma sağlayabilir. Bu sayede WAF’ın kurulumu ve yönetimi kolay olur ve hızlı sanal yama çözümlerine olanak tanır.


Olmazsa ne olur?

Siteniz bir gün virüslere veya izinsiz girişlere maruz kalabilir ve sistemi sürekli izlemek zor olabilir. Bu nedenle saldırıları öğrenen yapay zekaya sahip bir güvenlik duvarı tercih etmek mantıklıdır. Her gün milyonlarca web sitesi saldırıya uğruyor ve bu sistemlerin sahipleri çoğu zaman saldırılardan haberdar bile olmuyor. Bunun en önemli nedeni, içinde bulunduğumuz dönemde sistemlerin kapatılmak için değil veri hırsızlığı için saldırıya uğramasıdır.
Web Uygulama Güvenlik Duvarı (WAF) yokluğunda; sistem çeşitli saldırılara açık kalabilir, iç veya dış tehditler fark edilemeyebilir, veri hırsızlığı yaşanabilir, fidye yazılımlar yüklenebilir, site bilgileri silinebilir.

×